fbpx

21mai, 18 21 mai 2018Articole utile
  • 972 views
  • By Carbogaz

Șoselele din țară rezervă șoferilor imprudenți o serie de riscuri. De aceea, abordarea unui stil de condus preventiv și anticiparea celor mai frecvente riscuri sunt elemente importante pentru o deplasare în siguranță.

De cele mai multe ori, ignorarea riscurilor care pot apărea pe drumurile publice ajunge să se soldeze cu accidente grave. Aceste riscuri devin mult mai acute atunci când este vorba de drumuri aglomerate care dispun doar de câte o bandă pe sens.

ATENȚIE LA MARGINILE DRUMURILOR ȘI LA ACOSTAMENTE

De multe ori, drumurile au pe margini pietriș sau noroi. În condițiile în care se face o manevră bruscă pentru a evita o mașină care depășește neregulamentar, de exemplu, se va trece pe această margine. În cazul pietrișului, ieșirea de pe drum se poate transforma într-un derapaj necontrolat cu urmări periculoase. Așadar, pentru a evita un astfel de eveniment rutier, este recomandată respectarea vitezei legale și chiar reducerea sub limită în cazul în care condițiile meteo sau cele de trafic o impun. Este recomandat ca, indiferent de drum, șoferii să privească situația în perspectivă, astfel încât să-și sporească șansele de anticipare a unui eventual risc.

PLOILE TORENȚIALE

Ploile torențiale prezintă un grad ridicat de risc pe șosele deoarece diminuează vizibilitatea și fac suprafața de rulare mult mai puțin aderentă. În plus, la viteze mai mari există riscul de acvaplanare care se poate solda cu pierderea controlului autovehiculului. Pentru a evita riscurile presupuse de ploile torențiale și de șoselele ude, este nevoie de cauciucuri în stare bună de rulare și de manifestarea uni grad ridicat de prudență.

ANIMALELE

Drumurile din țară nu sunt prevăzute cu sisteme care să împiedice pătrunderea animalelor. De aceea, se recomandă un plus de atenție în special pe drumurile care au în jur păduri sau vegetație bogată. Aici, pot apărea oricând animale. O astfel de apariție poate deveni cauza unui accident grav. De aceea este recomandat ca în aceste zone marcate cu semne care avertizează în legătură cu posibilitatea apariției unor animale sălbatice să se reducă viteza, iar șoferul să fie atent astfel încât să poată identifica orice mișcare ar putea porni pe marginea drumului.

OBOSEALA LA VOLAN

Acesta este un factor de risc major deoarece diminuează capacitatea șoferului de reacționa prompt în situațiile din trafic care impun acest lucru. Este recomandat ca, la primul semn de oboseală, șoferul să tragă pe dreapta și să-și acorde un răgaz. De cele mai multe ori, câțiva pași în jurul mașinii pot avea un efect benefic asupra capacității de a conduce.

CEAȚA

Este un factor de risc major deoarece poate reduce drastic vizibilitatea. În cazul în care apare o astfel de situație, se recomandă, în primul rând, aprinderea luminilor de ceață, atât în partea frontală, cât și cele din spate. Este foarte important ca mașina să fie vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic. În același timp, este recomandată deplasarea cu viteză redusă astfel încât mașina să  poată fi oprită prompt, oricând apare un element care impune acest lucru.

Acestea ar fi doar câteva dintre riscurile care pot apărea oricând pe drumurile publice din România și nu numai. Conduceți preventiv!