fbpx

25feb., 20 25 februarie 2020Articole utile
  • 1 view
  • By Carbogaz

Aditivii pentru carburanți se promovează o soluție „magică” pentru îmbunătățirea performanței motorului, dar și pentru a genera o economie de combustibil. De obicei aceștia se toarnă în rezervor după alimentare și își vor face treaba. Totuși, eficiența lor este pe măsura informațiilor de pe ambalaj?

Aceste produse sunt disponibile în mai multe variante în funcție de acțiunile pe care le promit atât pentru motoare pe benzină, cât și pentru motoare diesel. Cuprind o arie largă de beneficii pentru buna funcționare a motorului mașinii, de la curățarea carburatoarelor, a injectoarelor și a valvelor, până la eliminarea apei din sistemul de distribuție a carburantului. Alte tipuri de aditivi sunt concepute pentru a acționa direct la nivelul catalizatorului și a sistemului de evacuare.

Dacă simplificăm toată explicația principiilor de funcționare a aditivilor, putem spune că utilizarea acestora determină o mai bună performanță a motorului, un consum mai eficient și o optimizare a noxelor emise în urma exploatării mașinii.

Utilizarea aditivilor

De obicei, modul de utilizare este simplu. Se va adăuga cantitatea de aditiv în rezervorul mașinii după alimentare. Doza diferă în funcție de tipul sau de marca aditivilor, așa că citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. Indiferent de funcțiile pe care le îndeplinesc aceste substanțe, este importantă o documentare prealabilă pentru a achiziționa doar acel produs care corespunde obiectivului care se dorește a fi atins.

Eficiență

În unele cazuri, aditivii se pot dovedi eficienți. Efectele lor pot deveni vizibile în special în cazul mașinilor mai vechi, a celor care au un număr mare de kilometri sau în cazul mașinilor care nu au făcute reviziile periodice. În cazul mașinilor mai noi și chiar a celor mai vechi care au fost întreținute corespunzător este foarte posibil ca aditivii să nu aibă niciun efect vizibil.

Carburanții disponibili astăzi pe piață au formule evoluate în care producătorul a integrat deja aditivi, așadar adăugarea unui produs suplimentar devine inutilă. Așadar este indicat să se folosească aditivi ca produs suplimentar doar la recomandarea mecanicului, în urma unei vizite în service.