fbpx

25sept., 17 25 septembrie 2017Articole utile
  • 700 views
  • By Carbogaz

Șoferii care conduc zilnic prin București nu sunt străini de timpii morți pe care îi petrec în trafic. Capitala noastră este unul dintre orașele cu cele mai mari timpi morți de trafic din Europa. Conform Economica.net, 9 zile pe an este timpul pe care șoferii din Capitală în petrec blocați în trafic.

Acest rezultat vine în urma unui studiu realizat de producătorul de soluții de navigație GPS Tom Tom. Conform acestui studiu Bucureștiul reușește să se claseze pe primul loc în topul celor mai aglomerate orașe din Europa și pe poziția a cincea la nivel mondial. Numărul mare de mașini și infrastructura rutieră deficitară sunt principalele motive care duc la timpi extinși petrecuți în trafic. La timpul pierdut în trafic se adaugă o serie de alte efecte secundare negative, cum ar fi cele care se răsfrâng asupra calității aerului și, implicit, asupra stării de sănătate a locuitorilor orașului.

O utilizare rațională a mașini personale ar fi unul dintre modurile în care s-ar putea diminua timpul pierdut în trafic și, în același timp, reducerea impactului negativ al traficului.

CE ÎNSEAMNĂ O UTILIZARE RAȚIONALĂ?

De cele mai multe ori, dacă locuiești într-o zonă rezidențială nouă, mașina personală este singurul mijloc de transport pentru a ajunge în oraș. În lipsa unui sistem funcțional și fiabil de transport în comun, o variantă ar fi asocierea cu vecinii care au aproximativ același traseu pentru drumurile curente înspre și dinspre oraș.

Deși această practică este una simplă și, aplicată la scară largă ar avea un impact pozitiv asupra traficului bucureștean, nu se numără printre prioritățile celor care se regăsesc într-o situație similară cu cea descrisă mai sus.

În același timp, cei care locuiesc în București ar trebui să se concentreze pe găsirea unor alternative de transport, cum ar fi cel public sau alte vehicule care pot asigura o mobilitate urbană mai eficientă.

Un alt element important care contribuie la fluidizarea traficului este respectarea regulilor de circulație și folosirea tehnologiei pentru a evita drumurile aglomerate. Mai mult, respectul față de ceilalți participanți la trafic poate face mai suportabilă circulația la orele de vârf.