fbpx

03dec., 20 3 decembrie 2020Articole utile
  • 744 views
  • By Carbogaz

Pregătim autoturismul pentru sezonul rece de la anvelope de iarnă, la consumabile adaptate la condițiile de temperatură scăzută. În rutina fiecărui șofer pentru anotimpul rece trebuie să se regăsească și alimentarea mașinii cu un carburant de iarnă. Probabil că ai auzit de foarte multe ori despre existența combustibilului pentru iarnă, însă pentru a te ajuta să faci o alegere potrivită, îți oferim informații esențiale despre acest tip de carburant.

În primul rând ar trebui să știi că utilizarea unui combustibil adecvat condițiilor de iarnă este importantă, mai ales atunci când motorul mașinii funcționează pe motorină pentru că aceasta conține parafină.  La temperaturi joase, parafina are tendința de a se cristaliza rapid, iar motorul nu se mai alimentează corespunzător. În sezonul rece există motorine special create, în conformitate cu standardul european SR EN590, valabil și în România. Pentru a veni în întâmpinarea conducătorilor auto, au fost stabilite anumite clase sezoniere pornind de la indicatorul TLF (temperatura limită de filtrabilitate), adică temperatura la care apar primele particule solide care împiedică trecerea prin filtru. Totodată, în alegerea clasei trebuie ținut cont și de perioada din an în care rulează mașina pe șosele.

România are un climat temperat continental, căruia îi corespund șase clase, în funcție de TLF. Combustibilul pornește astfel de la clasa A, cu o temperatură limită de filtrabilitate de +5 °C, până la clasa F care rezistă la temperaturi de -20 °C. 

Motorina din clasa F, adică acel combustibil ideal în sezonul de iarnă, conţine un aditiv special care împiedică formarea de cristale de parafină atunci când temperaturile sunt scăzute.  În funcție de producător, motorinele din clasa F au în general temperatura limită de filtrabilitate cuprinsă între -20°C şi -27 °C, unele chiar și -35 °C și conțin între 6,5 % v/v – 7% v/v EMAG (Esteri Metilici ai Aciziilor Graşi).  În perioada rece, folosirea unui carburant neadecvat condițiilor de temperatură poate duce la blocarea sistemului de alimentare a motorului.

Cunoscând ce este carburantul de iarnă, venim în sprijinul dumneavoastră și cu mici sfaturi utile pentru a preîntâmpina dificultăți cu autoturismul în sezonul rece. Un aspect important este și păstrarea rezervorului de combustibil curat. Sedimentele acumulate în timp pot afecta buna funcționare a motorului. La următoarea alimentare ajung în combustibil și de aici la motor. De asemenea, este recomandat să verificați filtrul de combustibil, dar și uleiul de motor. Tot pe timp de iarnă, specialiștii recomandă să faceți plinul mașinii cât de des puteți, asta și din cauza consumului mai mare de combustibil în sezonul rece, dar și pentru a evita pe cât posibil condensul din rezervor. O atenție deosebită acordați și bateriei, dar și bujiilor și curelei de distribuție, pe care este indicat să le verificați din timp. Un alt sfat este să evitați iarna folosirea frânei de mână pentru că la temperaturi foarte scăzute se poate bloca.

Noi,  la Carbogaz,  punem experiența și cunoștințele acumulate în sprijinul clienților noștri și le stăm întotdeauna la dispoziție.