fbpx

26oct., 17 26 octombrie 2017Articole utile
  • 1 view
  • By Carbogaz

Mai devreme sau mai târziu, despărțirea de mașina personală este inevitabilă. Indiferent cât de bine a fost întreținută, la un moment dat, uzura își spune cuvântul și, utilizarea devine o „pacoste” financiară și o sursă permanentă de disconfort pentru că nu mai reușește să servească scopurilor.

Indiferent de marcă și de clasă, toate autovehiculele au o durată de viață recomandată de producător, dar care variază în funcție de modul de utilizare și întreținere. Astfel, în timp ce unele mașini utilizate intens și a căror mentenanță a fost neglijată devin nerentabile după cinci ani, altele care au avut parte de utilizare și întreținere corespunzătoare, pot să funcționeze în parametri optimi și 15 sau chiar 20 de ani.

În momentul în care este nevoie de o schimbare, autovehiculul începe să prezinte o serie de simptome care nu ar trebui ignorate.

CREȘTEREA CONSUMULUI DE COMBUSTIBIL

Uzura motorului va determina ca aceste să nu mai ofere un randament optim. Așadar, pentru a livra performanțe mai slabe, va consuma mai mult combustibil. Pentru întârzia acest efect al uzurii, este recomandată alimentarea cu un carburant de calitate și efectuarea reviziilor conform graficului recomandat de producător.

CREȘTEREA FRECVENȚEI VIZITELOR LA SERVICE

În principiu, o mașină care funcționează în parametri, ajunge în service doar pentru revizii. Ei bine, când este nevoie de vizite mai frecvente deoarece apar diverse defecțiuni, este un semn evident de „oboseală”. Aceste vizite vor deveni din ce în ce mai costisitoare și se vor prelungi din ce în ce mai mult, ceea ce poate genera un disconfort major. Așadar, când mașina necesită reparații din ce în ce mai costisitoare, este recomandată înlocuirea.

CONSUM CRESCUT DE ULEI

Un simptom care trădează „oboseala” motorului este creșterea consumului de ulei. Motorul nu mai funcționează în parametri optimi, așa că, s-ar putea ca și emisiile de noxe să fie peste cele indicate de producător în cartea tehnică. Eliminarea de fum negru pe țeava de eșapament poate fi un indiciu al unui consum crescut de ulei.

Principalul indicator, indiferent de situație, este dat de creșterea costurilor de exploatare. Acesta este și indicatorul cu cel mai mare impact asupra proprietarului. Când acest indicator începe să urce, este recomandat să te orientezi către o mașină nouă, înainte ca cea veche să ajungă să genereze cheltuieli majore.