fbpx

21feb., 18 21 februarie 2018Articole utile
  • 701 views
  • By Carbogaz

Vacanța de vară presupune, pentru o mare parte dintre mașini parcurgerea unor distanțe considerabil mai lungi decât cele acoperite în mod obișnuit. Mai mult, în această perioadă sunt posibile drumuri în afara țării, așa că mașina ar trebui să se prezinte într-o stare tehnică plăcută pentru a nu face „surprize” care pot strica vacanța.

Un autovehicul care corespunde din punct de vedere tehnic este unul sigur. Așadar, o verificare tehnică se impune, mai ales dacă traseul de vacanță se întinde peste mai multe mii de kilometri. Vara. Sunt esențiale câteva operațiuni specifice menite atât să îmbunătățească siguranța, dar și confortul pentru șofer și pasageri.

Câteva dintre aspectele care trebuie luate în considerare înainte de a organiza bagajele în mașină și de a apleca la drum sunt:

  • Revizia periodică: este important ca revizia să fie făcută la zi. Filtrele și uleiul trebuie să fie schimbate recent pentru a asigura motorului funcționarea optimă. În cadrul reviziei este obligatorie și verificarea sistemului de frânare. În cazul în care plăcuțele de frână sau discurile prezintă un grad avansat de uzură, este recomandată schimbarea lor.
  • Verificarea și igienizarea instalației de climatizare: este o operațiune care ar trebui făcută cel puțin o dată pe an. Igienizarea presupune tratarea instalației cu soluții speciale menite să înlăture microbii și alte elemente care ar putea dăuna aparatului respirator. În același timp, dacă răcirea a scăzut ca eficiență este recomandată și o completare cu freon în instalație. O instalație de climatizare care funcționează corespunzător este esențială pentru drumurile lungi făcute vara.
  • Verificarea anvelopelor: nu este recomandată plecarea la drum cu anvelope aflate într-un stadiu avansat de uzură. Este posibil ca acestea să se degradeze și mai tare în timpul drumului, ceea ce ar putea ridica amenințări serioase la adresa siguranței în autovehicul.
  • Verificarea sistemului electric și de lumini: este recomandat să verifici bateria, siguranțele, dar și dacă toate luminile funcționează corespuzător. Chiar dacă nu ai becuri arse, nu strică să ai un set de becuri de rezervă pentru a le putea înlocui pe cele care s-ar putea arde pe drum.

În cazul în care mașina corespunde din punct de vedere tehnic, condusul preventiv în vacanță, este partea pe care trebuie să și-o asume șoferul pentru a ajunge în siguranță la destinație.