fbpx

18oct., 18 18 octombrie 2018Articole utile
  • 855 views
  • By Carbogaz

Vara este în toi, copiii sunt în vacanță, așa că pot să înceapă vacanțele. Odată cu acestea, se intensifică traficul pe principalele drumuri care duc înspre destinații turistice din țară sau din străinătate. În condițiile unui trafic mai intens, cresc și riscurile de producere a unor evenimente rutiere neplăcute. De aceea, este important ca toți participanții la trafic să adopte o abordare preventivă care poate reduce riscurile și, în același timp, poate crea un trafic civilizat.

Așadar, indiferent că pleci în vacanță cu familia către o destinație mai îndepărtată sau doar vrei să faci o excursie de câteva zile la mare sau la munte, ar trebui ca, pe lângă starea tehnică optimă a mașinii, să fie respectate alte câteva reguli pentru ajunge la destinație în siguranță. Este păcat să îți strici vacanța într-o clipă de neglijență.

PRIVIREA TREBUIE SĂ FIE TOT TIMPUL CĂTRE DRUM

Evită elementele care ți-ar putea distrage atenția. Nu folosi telefonul mobil sau nu încerca să schimbi postul de radio în timp ce ești la volan. De asemenea, oricât de pitoresc ar fi drumul, nu te lăsa furat de peisaj și concentrează-te la condus. Atenția la drum este obligatorie nu doar pe drumurile necunoscute pe care le explorezi pentru prima dată, ci și pe cele pe care le străbați zilnic. Oricând poate apărea un element neprevăzut care poate fi observat la timp și evitat, astfel încât să-și continui drumul.

ATENȚIE LA BICICLIȘTI ȘI MOTOCICLIȘTI!

Vara, pe drumurile turistice vei întâlni bicicliști și motocicliști care, la fel ca și tine vor să se bucure de vacanță. Pe drumuri cum ar fi Transfăgărășanul sau Transalpina, vei întâlni în această perioadă o serie de participanți la trafic pe 2 roți. Respectă-i, oferă-le spațiu. În cazul unui astfel de comportament ți se va răspunde cu „aceeași monedă”, iar traficul se va desfășura în cele mai bune condiții chiar și în cazul înregistrării unor valori mari.

OBOSEALA LA VOLAN PE RUTE LUNGI

Oboseala este un factor de risc enorm și cauza unei proporții mari de accidente care se întâmplă pe drumurile publice. O serie de șoferi ignoră primele simptome ale oboselii și amână oprirea în parcare din ambiția de a parcurge o parte cât mai consistentă din drum. Această atitudine este una complet greșită. În momentul în care simți că oboseala începe să se instaleze, oprește în prima parcare, ieși din mașină, fă câțiva pași, hidratează-te. Imediat, te vei simți mult mai bine, mai alert și cu simțurile ascuțite, astfel încât să poți preveni sau evita eventualii factori de risc de pe traseu.

Conduita fiecărui șofer de pe drumurile publice este importantă. Dacă toți participanții la trafic au o atitudinea de respect reciproc și nu forțează manevre care pot să-i ducă în situații periculoase, atunci drumurile publice devin medii mai sigure pentru deplasarea către destinațiile de vacanță.