fbpx

02iul., 20 2 iulie 2020Articole utile
  • 872 views
  • By Carbogaz

La Carbogaz suntem mereu cu gândul la clienții noștri și necesitățile acestora. De aceea, in cadrul programului de transformare a benzinăriilor am supus unui proces detaliat de selecție, furnizorii de produse. Astfel, în stațiile Carbogaz, propunem produse de înaltă calitate, într-o diversitate care să acopere necesitățile variate ale clienților noștri.

Expertiza de a alege cele mai bune produse, ne este dată de experiența pe care am acumulat-o ca și echipă. Produsele consumabile pentru autovehicule, care au fost selectate să se regăsească pe rafturile stațiilor noastre, sunt un rezultat al proiectului Carbogaz Racing și experienței inginerilor și specialiștilor implicați în proiect. Printre cele mai importante consumabile ale autovehiculelor, este uleiul de motor, care trebuie ales conform cerințelor tehnice ale motorului dar și în funcție de modul de a conduce a șoferului.

Una din caracteristicile de bază ale uleiului de motor este vâscozitatea acestuia. Capacitatea uleiului de a curge și a pătrunde prin canalele motorului, asigurând un strat protector pe suprafața de metal a pieselor, este esențială pentru reducerea uzurii mecanice a motorului. Pelicula fină de ulei, care acoperă piesele motorului aflate în mișcare, trebuie să fie continuă. Dacă vâscozitatea nu este suficient de mare, nu se asigură continuitatea filmului de ulei. Dar și o vâscozitate prea mare, va crește forțele de frecare, iar motorul va trebui să consume mai mult din puterea sa, pentru a le învinge.

Factorii care pot influența vâscozitatea uleiului de motor variază în funcție de temperatura la care operează motorul sau numărul de ore/kilometri parcurși de la ultimul schimb de ulei. Deși tehnologiile actuale permit realizarea unor uleiuri minerale, semisintetice, sau sintetice foarte calitative și a unor motoare cu fiabilitate ridicată, totuși majoritatea producătorilor de automobile consideră necesară verificarea săptămânală a nivelului și calității uleiului din motor.

Clasele de vâscozitate stabilite de Societatea Inginerilor de Automobile, prin buletinul SAE J300, sunt de iarnă: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W și 25W, care reprezintă clasele de  temperaturi minime la care uleiul își păstrează calitățile optime și de vară: 20, 30, 40, 50, 60, care reprezintă clasele de temperaturi maxime, la care uleiul își păstrează proprietățile nominale. Uleiurile multigrad, au o plajă largă de clase de temperaturi. Spre exemplu, un ulei notat cu 10W-40, asigură o pornire a motorului, la rece, potrivit clasei 10W (adică la temperatura de -30o C) și își păstrează proprietățile optime până la temperaturi de +50o C.

Pentru a alege uleiul potrivit pentru motor, este necesar să se ia în considerare 3 factori esențiali. Primul factor este respectarea recomandărilor producătorului auto, care sunt prezentate în manualul de operare al autovehiculului. În procesul de proiectare a motoarelor moderne și caracteristicilor acestora, constructorii țin cont de un anumit grad de vâscozitate al uleiului. Motoarele prezintă o varietate structurală mare, respectiv, diferite motoare prezintă diferite puteri ale pompei de ulei, diametrul canalelor de trecere, degajare, capacitatea de schimb de căldură. Respectiv, citirea cu atenție a recomandărilor producătorului autovehiculului, este esențială.

Alți doi factori importanți în alegerea uleiului, sunt clima în care funcționează autovehiculul și vechimea acestuia. Dacă un motor are o perioadă de funcționare mare, spațiile dintre piesele de contact, devin mult mai mari, prin urmare, trebuie să se folosească un ulei cu o vâscozitate mai ridicată pentru a asigura o presiune optimă în motor. Acest lucru este foarte important, în special în timpul verii, când motorul se poate încălzi la temperaturi foarte ridicate si astfel, să scadă semnificativ vâscozitatea uleiului.

În stațiile Carbogaz, se regăsește ulei de motor cu o gamă largă de caracteristici, care să corespundă varietății necesităților clienților. Calitatea produselor puse în vânzare este asigurată și de numele celor 4 mari furnizori prezenți: Castrol, Mobil, Total și Hexol. Dragostea pentru motoare, a colegilor de la Carbogaz Racing și grija pentru clienții noștri, din partea întregii echipe, ne-a ghidat în selectarea brandurilor propuse.